Wszystkim, którzy chcą cieszyć się tradycyjnym smakiem potraw, a jednocześnie cenią sobie łatwość ich przyrządzenia, marka WINIARY proponuje dwie nowości w linii Jak u Mamy – Barszcz Biały z grzybami oraz Żurek na wędzonce. Badania wykazały, że dla ponad połowy z nas żurek i barszcz biały to ta sama zupa. Czy na pewno? Podobno sekret tkwi w procesie przygotowywania...
Żurek jest trzecią (zaraz po rosole i barszczu) najchętniej gotowaną zupą na specjalne okazje. Według tradycyjnych, polskich przepisów klasyczną wersję przyrządza się wyłącznie na zakwasie z mąki żytniej, która nadaje mu charakterystyczny, kwaskowaty smak. Żurek na wędzonce WINIARY posiada taki właśnie wyśmienity smak, a dodatkowo jest gęsty i znakomicie doprawiony.
Zupy Jak u Mamy to wyjątkowa linia w ofercie marki WINIARY. Nawiązują do smaków, które pamiętamy z dzieciństwa. Ponadto nie zawierają dodatku glutaminianu sodu i konserwantów. Oba produkty dostępne są w opakowaniach o gramaturze 40 g, w cenie 2,70 zł.
Marka WINIARY przedstawia poniżej propozycje przepisów dla tych, którzy chcą wzbogacić swoją zupę o dodatkowe składniki. Przy tak przygotowanych zupach, różnice w nazewnictwie schodzą na dalszy plan. Liczy się tylko doskonały smak i zadowolenie całej rodziny.
Żurek z ziemniakami
(2 porcje)
Przygotuj:
1 Żurek na wędzonce Jak u Mamy WINIARY
1-2 ziemniaki
50 g boczku wędzonego
50 g kiełbasy
1 mała cebula
2 łyżki kwaśnej śmietany 22%
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotuj przez 10 minut w 250 ml wody. Pokrój boczek, a następnie wysmaż go na patelni. Dodaj do niego obraną i posiekaną cebulę oraz pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Podsmaż wszystko razem przez kilka chwil. Do wywaru z ziemniakami dodaj Żurek rozprowadzony w 300 ml wody oraz zawartość patelni. Gotuj przez 5 minut, a na koniec dodaj śmietanę, szczypiorek i….gotowe!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 15 minut
Klasyczny barszcz biały powstaje na bazie mąki pszennej, która nadaje mu delikatny, wyróżniający się smak. W zależności od gustu, każdy dodaje do przygotowanej prze siebie zupy różne dodatki. Mogą to być na przykład grzanki, czy kawałki szynki. Polacy najczęściej wybierają kiełbasę, jajka
i ziemniaki. Barszcz biały z grzybami WINIARY oprócz, subtelnej bazy, wzbogacony jest suszonymi grzybami. Tak, jak Żurek na wędzonce WINIARY nie wymaga długiego gotowania i za każdym razem gwarantuje wyśmienity smak.
Dla tych, którzy chcą szybko i łatwo przygotować swój posiłek marka WINIARY proponuje :
Barszcz biały z grzybami
(2 porcje)
Przygotuj:
1 Barszcz biały z grzybami Jak u Mamy WINIARY
100 g bekonu
1-2 łyżki śmietany 18%
ocet lub sok cytryny
posiekana natki pietruszki
Bekon gotuj przez 20 minut w 1,5 szklanki wody, a następnie wyjmij i pokrój w paseczki. Barszcz biały rozprowadź w 0,5 szklanki wody i dodaj do pozostałego wywaru. Dodaj też śmietanę i dopraw całość octem lub sokiem z cytryny. Przed podaniem wrzuć pokrojony bekon, posyp wszystko świeżą natką pietruszki.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 20 minut
***
WINIARY to marka znana Polakom od ponad 60-ciu lat, a sygnowane nią wyroby są synonimem doskonałego połączenia tradycyjnego polskiego smaku z innowacyjnością i nowoczesnością. Oferta WINIARY to około 200 różnych wyrobów kulinarnych, takich jak: zupy, buliony, sosy, fixy, dania instant, majonezy, przyprawy, galaretki, kisiele oraz budynie. WINIARY zaspakajają potrzeby zarówno wielbicieli kuchni tradycyjnej, jak i nowoczesnej oraz wszystkich tych, którzy na gotowanie mają coraz mniej czasu.
Link do strony artykułu: https://wp.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/esencja-polskich-zup-zurek-na-wedzonce-i-barszcz-bialy-z-grzybami